Det här har säkert funnits länge, men helt plötsligt såg jag recept på veganska maränger gjorda på kikärtsspad överallt i sociala medier. Jag vet, det låter svinäckligt. Men just därför var jag tvungen att prova. Var ganska säker på att folk som sa att det inte smakade något av kikärtorna ljög. Men med facit i hand kan jag hålla med om att det är jättegott och smakar nästan precis som vanliga maränger! Det är ju hur genialiskt som helst. För det första slipper man gynna den hemska äggindustrin, och för det andra kan man få användning av kikärtsspadet som annars brukar åka ut i slasken. Ät som de är, till glass, eller gör marängbottnar till tårtor!
Många maränger eller två marängbottnar
1 pkt kikärtor
1½ dl socker
½ tsk citronsaft
3 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Häll upp spadet från kikärtorna i en bunke och vispa med elvisp tills det har blivit ett vitt och hårt skum.
3. Tillsätt resterande ingredienser och rör om.
4. Klicka ut små maränger eller en rund marängbotten på en plåt med bakplåtspapper.
5. Ha i ugnen i 90 minuter och låt de sedan svalna där i ytterligare 2h med ugnen avstängd.
Hur skall jag göra om jag vill göra typ Italiensk maräng?
Vill ej baka dem, utan mer få den sega & kunna spritsa p0på bakverket?
Mvh Agnetha
Hej Agnetha!
Jag har inte provat detta och är tyvärr långt ifrån en expert. Men det kanske fungerar att göra med det här receptet? Lycka till!
Perfekt!
Detta blir en toppen fin maräng!