En fråga jag ofta får är ”Äter du inte ens fisk?”. Faktum är att jag aldrig någonsin varit särskilt förtjust i fisk! Men ändå fick jag för mig att prova på det här med fuskgratäng. Istället för fisk används tofu, inte jättelikt vanlig fisksmak gissar jag, men i den här rätten är det ändå såsen som gör det största arbetet. Och oj vad gott det blev, dill och citron i en perfekt kombination.
Till fuskgratängen kan man förslagsvis äta potatismos. Är man riktigt ambitiös (vilket man väl egentligen ska vara om det ska bli som en traditionell f*skgratäng) kan man spritsa ut moset runt tofun så att även det blir gratinerat!
1 form fuskgratäng
500 g tofu
2 msk smör eller mjölkfritt margarin
2 msk mjöl
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl grädde av valfri sort (havre, soja, kogrädde)
Saft från en halv citron
1 knippe dill
2 msk dijonsenap
Salt & peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva tofun och låt den ligga på hushållspapper och torka.
3. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet, vispa ordentligt!
4. Tillsätt vattnet, grönsaksbuljongen, grädden, citronsaften, senapen och dillen. Låt koka upp och tjockna medan du fortsätter att vispa. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll lite av såsen i en smord ugnsform och lägg sedan på tofun. Häll över resten av såsen.
6. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.