Substitut till köttbullar finns det gott om i butikerna, men om man vill skippa halvfabrikatet och göra egna göttbullar är det här ett perfekt recept att använda. Närmre ”riktiga” köttbullar kommer man inte. Det allra, allra bästa med receptet är att det går att variera i en oändlighet. Välj själv vilka nötter och vilken kryddning du vill använda i smeten och rulla sedan små bullar.
Vi brukar passa på att göra dessa göttbullar när det börjar bli en ordentlig skidbacke i osten, istället för att slänga den. Det enda negativa är så klart att dom inte är veganska, men om ni har något bra alternativ till veganska köttbullar får ni gärna hojta till!
Om man vill kan man frysa ner göttbullarna. I så fall gör man det direkt efter att man har kokat dom. Sedan kan man ta upp och steka dom efter behov. Värt att nämna är även att dessa bullar passar ypperligt på julbordet.
30st bullar:
100 g mandlar, hasselnötter eller valnötter
1½ dl riven ost
1½ dl ströbröd
2 msk gul lök
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 ägg
2 msk vatten
Eventuell en egen smaksättning, som örtkryddor eller chili till exempel.
2 tärningar grönsaksbuljong
1 l vatten
Olja till stekning
1. Mixa nötterna till en slät massa, och finhacka löken.
2. Blanda alla ingredienser i den översta sektionen till en tjock smet och rulla sedan små bullar.
3. Koka upp vattnet med grönsaksbuljongen och lägg ner bullarna i vattnet.
4. När bullarna flyter upp till ytan är dom klara och du kan plocka upp dom med en hålslev.
5. Hetta upp en panna med olja och stek bullarna tills dom får fin färg.
Så gött! Som nyflyttad till egen lägenhet lever jag ut min dröm om mer vegetarisk kost! Och dessa göttbullar blev så bra att jag nog kan våga bjuda även min köttätande familj på dessa!
Åh vad glad jag blir av att höra detta, tack. Tänk på att detta recept går att variera i all oändlighet med olika kryddor och fyllningar också, är verkligen toppen :)