Detta recept har vi lånat av kock-Tina Nordström från hennes senaste kokbok. Vi ville göra något av den egenplockade svampen vi hade här hemma och tyckte att detta recept lät lockande. Framför allt var det spännande att prova några nya smaker på pizza så som kummin och dill, vilket passade alldeles utmärkt med skogssvampen. Dock hade vi ingen kumminost hemma, så vi blandade helt enkelt vanlig riven ost med kumminkrydda, men det gör man som man vill. Ett annat knep vi använde oss var att förgrädda pizzadegen. Det kan man göra om man vill ha en krispig pizzabotten som inte är så mjuk och slafsig.
1 plåt pizza
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 frp passerade tomater
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
2 tsk oregano
Olja
salt & peppar
Pizzadeg:
12 g jäst
2½ dl vatten
½ tsk salt
6 dl vetemjöl
Fyllning:
500 gr kantareller
1 gul lök
30 g smör
1 knippe dill
150 g riven kumminost
salt och peppar
1. Börja med degen. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och vetemjöl. Blanda till en ordentlig deg och låt jäsa i en halvtimme. Under tiden kan du fortsätta med tomatsåsen.
2. Pressa vitlöksklyftorna och hacka löken och stek i lite olja tills löken blivit mjuk.
3. Häll på passerade tomater, balsamvinäger och socker. Låt koka i en halvtimme på svag värme eller till såsen har blivit tjock.
4. Smaka av med salt och peppar och låt tomatsåsen svalna lite innan du även tillsätter oregano efter smak.
5. Kavla ut pizzadegen på en plåt och förgrädda i ugnen i 15minuter på 240grader.
6. Ansa svampen och hacka löken. Stek det sedan tillsammans i en stekpanna med smöret.
7. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.
8. Bred ut ett lager tomatsås på pizzadegen och fördela sedan ut osten och svampblandningen.
9. Grädda en kvart till i ugnen på 240 grader.
Vill man ha degen lite krispig utan att förgrädda den så är det kanon att ställa in plåten i ugnen innan pizza åker in, så plåten är riktigt het. Då får pizzan mer värme underifrån, som i en pizzaugn!
Aha! Vad bra, det ska jag prova nästa gång. Tack för tipset.