Nu var det längesen vi gjorde en riktigt god paj, så vi tänkte att det var dags igen.
Den här gången blev det en variant med tokigt mycket lök i. Men det mesta av smaken kom från den lagrade osten vi hade i, så se till att välja en smakrik ost som du tycker riktigt mycket om. Resultatet är inte långt ifrån en traditionell västerbottenpaj, men vi vågar nog påstå att den blir ännu godare så. Det enda vi har att klaga på är att den tar en stund att göra. Löken måste steka i en timme, så börja med matlagningen i god tid.
6 portioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
700 g gul lök
40 g smör
1 msk olivolja
1½ msk mjöl
2 ägg
2 dl grädde
1 tsk salt
peppar
muskot
1 dl lagrad ost
1. Dela smöret i små kuber och blanda ihop med mjölet till en smulig massa.
2. Tillsätt vattnet och forma till en fast deg som du sedan lägger in i kylskåpet.
3. Skiva och fräs löken på svag värme i smöret. Den ska stekas till den har blivit helt mjuk och glansig, vilket tar ca 50 minuter.
4. Blanda i mjölet och rör om. Ställ sedan löken för att svalna och fortsätt med pajdegen.
5. Kavla ut pajdegen och lägg över den i en ugnsfast form.
6. Nagga pajskalet och förgrädda det på 200 grader i 10 minuter.
7. Vispa ihop ägg och kryddor. Tillsätt sedan osten och löken.
8. Fyll pajskalet med fyllningen och grädda i ugnen på 180grader tills den har stannat och fått en fin färg, ca 30 minuter.