Jag har aldrig varit ett stort fan av majs, framför allt inte på burk, men Sara har börjat få mig på andra tankar. Fram tills alldeles nyligen tyckte jag att majskorn bara var ovälkomna gäster i sallader och tacowraps, men nu börjar jag uppskatta den söta smaken som majsen tillför. Nu när hösten sakta börjat krypa över landet, är varma, kryddiga soppor alltid välkomna på middagsbordet. Så varför inte kombinera en god soppa med min nyvunna tilltro till majs? En snabblagad, enkel soppa med doft av popcorn (!) och smak av ingefära och vitlök, samt en liten sting av hetta från cayennepepparn.
Fyra portioner:
½ rödlök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk riven ingefära
4 st potatisar, rivna
290 g avrunnen burkmajs
½ dl valfri mjölkdryck
7 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl crème fraiche (uteslut eller välj vegansk crème fraiche för veganskt recept)
Salt
Peppar
1-2 tsk cayennepeppar
Olja till stekning
1. Sila och skölj majsen och låt den sedan rinna av.
2. Hacka löken, pressa vitlöken och riv ingefäran och potatisen. Stek sedan alltihopa förutom potatisen i en kastrull med olja tills löken har mjuknat.
3. Tillsätt majs och den rivna potatisen och stek i ca 3 minuter eller tills det börjar lukta popcorn!
4. Tillsätt vatten, mjölkdryck, creme fraiche, salt, peppar, cayennepeppar och buljong. Låt koka upp.
5. Låt koka i tio minuter och mixa sedan soppan slät med en stavmixer.