Tofu i sötsur sås

Tofu i sötsur sås

Om tofu råder det delade meningar, men vi har lärt oss att tycka om denna asiatiska ingrediens. Till det här receptet är det viktigt att tofun är fast. Därför kan det vara bra att handla i en asiatisk affär som har ett större utbud. I våra svenska butiker är det oftast silkestofu som säljs, och den är väldigt mjuk och går lätt sönder. Receptet till den sötsura såsen är ett basrecept och går att använda till mycket. Är du tveksam till tofu kan du lätt byta ut det mot någonting annat. Men vi tycker nog att du borde ge det ett litet försök till.

4 portioner
½  purjolök
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk bambuskott
2 morötter
5 champinjoner
400g tofu
Olja till stekning

Sötsur sås

6 msk socker
2 msk tomatpuré
2 msk maizena
1 grönsaksbuljongstärning
6 msk vitvinsvinäger
4 msk soya
Cayennepeppar
2 msk ingefära

1. Börja med såsen genom att röra ut buljongtärningen i 4dl varmt vatten. Rör i maizena.
2. Riv ingefära och tillsätt tillsammans med övriga ingredienser till såsen. Ställ sedan såsen åt sidan så länge.

3. Hacka lök och vitlök, samt skiva morötterna till tunna stavar.
4. Fräs lök, vitlök och morötter i olja tills morötterna har börjat mjukna.
5. Skiva champinjoner och tillsätt dom tillsammans med bambuskott. Låt steka några minuter.

6. Häll den sötsura såsen över grönsakerna och låt koka tills såsen tjocknat.
7. Dela tofun i kuber och tillsätt i såsen som du låter koka ett par minuter till.
8. Servera med ris eller nudlar.

2 kommentarer

  1. Fick för mig igår att jag skulle testa att laga något vegetariskt och fastnade för det här receptet! Åkte iväg och handlade men när jag kom hem upptäckte jag att jag hade glömt det viktigaste – tofun… Så igår lagade jag detta men hade kyckling till istället och idag har jag köpt tofu så idag ska jag testa att äta resterna med den!

    Fast så god som såsen var så tror jag inte att det spelar någon roll om det är kyckling, tofu eller utan något till :)

    1. Haha, tok-elin! Men det var ju kul att du tyckte om såsen i alla fall då :) Och precis, man kan ju ha i lite vad man vill! Det är det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *